Eviva España

Hallo lieve vrienden,

13 oktober vandaag en nog steeds geeft de barometer bijna 30 graden aan en daarom gaan we deze week voor mijn wekelijkse bijdrage over onze topper Annick Debruyne Hanny-d de zomerse toer op.

We keren hiervoor terug naar 1971 toen de in Borgerhout geboren Christiane Bervoets onder haar artiestennaam Samantha dit nummer voor het eerst de wereld instuurde. Samantha starte haar carrière in 1966 toen ze bij de toenmalige BRT televisie deelnam aan Canzonissima. Een liedjeswedstrijd die tevens de artiest of artieste moest aanduiden die ons landje zou vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, in dat jaar was dat echter niet van toepassing omdat het toen de beurt was aan de RTBF om deze taak op zich te nemen.

In 1969 was Samantha ook lid van de Belgische ploeg die ons landje verdedigde op de sinds lang ter ziele gegane Knokke festival. Haar doorbraak kwam er een jaartje later met het nummer “Helicopter U S Navy 66” dat een vertaling was van een Duitse zangeres met de naam Manuela die eerlijk gezegd bij mij geen belletje doet rinkelen. Samantha verkocht van dit lied wel één slordige 25.000 exemplaren wat in die tijd toch wel een succes mag genoemd worden. In 1971 kwam dan Eviva España op de markt wat haar wereldwijd wel de nodige publiciteit opleverde.

Dit nummer werd geschreven en gecomponeerd door het bekende duo Leo Caerts en Leo Rozenstraten die in die periode wel voor vele artiesten nummers schreven. Samantha is de oorspronkelijke vertolkster van deze hit maar er bestaan ondertussen al vele versies van. Zo werd het een succes in Nederland en Duitsland door toedoen van Imca Marina en in Engeland en Scandinavië werd het vertolkt door een zekere Sylvia. In Spanje zelf was een zekere Manolo Escobar verantwoordelijk voor het succes aldaar. Wereldwijd werden er niet minder dan 40 miljoen singles over de toonbank geschoven waarvan onze eigen Samantha er 450.000 voor haar rekening nam.

In 1992 werd bij haar multiple sclerose vastgesteld, een ongeneeslijke aandoening van het zenuwstelsel en sindsdien is ze rolstoelgebruikster In 2008 bracht ze nog een autobiografisch nummer uit “Een leven vol muziek” dat verwijst naar haar leven als zangeres en ook de link legt naar haar ziekte. De versie van onze eigen Hanny behoort ontegensprekelijk wel tot de beste en kijk zeker ook eens naar het heel professionele videoclipje dat als ik me niet vergis ergens in de Brugse binnenstad werd opgenomen. De Spaans sfeer wordt hier wel heel knap meegegeven en je waant je hier meteen ergens onder de palmbomen.

De agenda van deze week nemen we er traditiegetrouw ook even bij en dan zien we dat ze straks rond 21.00 te zien is in feestzaal Domino in Rollegem. 27 oktober is er de foute party in Alpenrose te Meerbeke- Ninove en op 10 november vanaf 22.00 staat onze ster op de planken in het West Vlaamse Izegem in zaal Valentino. 17 november is ze te gast in Rillaar bij brasserie Daniëls voor een schitterend optreden en dat ook rond de klok van 22.00. Op 19 20 22 26 en 27 november zijn er dan weer de Thierbraudagen in Torhout waar ze samen met zangeres Sieneke weer haar allerbeste beentje zal voorzetten om iedereen een prachtige muzikale namiddag te bezorgen.

Tot daar dan weer de agenda voor deze week, voor het vervolg hiervan verwijs ik graag naar mijn volgende bijdrage binnen twee weken. Uitzonderlijk zal er volgende week geen bijdrage zijn omdat ik vannacht voor 11 dagen even Het Belgische klimaat omruil voor Benidorm.

Zo lieve vrienden geniet nog samen van dit stralend zomerweer en ik ben er weer vandaag over 14 dagen en zoals gebruikelijk gaan we dan weer een ander topnummer van Hanny onder de schijnwerpers plaatsen. Vele lieve groetjes nog en heel graag tot dan!

Andre Van Leemput

Deel:
Privacyverklaring en algemene voorwaarden | Copyright © 2019 Hanny-D
Dutch Dutch French French