Je me sens bien auprès de toi

Hallo lieve vrienden,

Zoals beloofd zijn we weer op post voor mijn wekelijkse bijdrage over onze ster Annick Debruyne Hanny-d en het zal wel geen verbazing wekken dat mijn oorspronkelijke keuze van nummer voor deze week eventjes de plaats moet ruimen voor haar allernieuwste muzikale juweeltje dat deze week het levenslicht zag.

Voor de oorsprong van dit nummer keren we weer één heel stuk terug in de tijd en belanden in 1963 voor één van de mooiste Franstalige nummers van de superster Petula Clark. Van deze dame gingen niet minder dan 70 miljoen platen over de toonbank en dus mag ik wel zeggen dat dit één van de populairste zangeressen aller tijden was. Ze maakte reeds haar radiodebuut in 1942 en er volgde een carrière die om te zeggen bijna nooit geëvenaard werd. Ze verzorgde onder meer een 500 tal optredens in programma’s die bedoeld waren om de oorlogstroepen te entertainen en toerde door het land met een ander kindsterretje Julie Andrews. Petula werd bekend als de Britse Shirley Temple en werd zo ongeveer de mascotte van zowel het Britse als Amerikaanse leger. Ze scoorde wereldhits zowel in de Franse als Engelse taal, denk maar even terug aan “This is my song” – “Downtown” – “Kiss me goodbye” – “Coeur Blessé” – “Chariot” en nog een hele resem andere topnummers die ik niet allemaal ga vermelden omdat ze zo bekend zijn dat iedere muziekliefhebber ze wel ergens in het achterhoofd heeft zitten.

Tijdens een optreden in de Royal Albert Hall werd ze ook ontdekt door filmregisseur Maurice Elvey die haar vroeg een weeskind te spelen in zijn oorlogsdrama “Medal for the general” en dat was dan meteen ook de start voor een echte filmcarrière want er zouden nog vele films volgen. Hoewel ze meestal in B films acteerde had ze toch de kans samen te werken met Anthony Newley in Vice Versa dat geregisseerd werd door Peter Ustinov en met Alex Guinness in The Card dat toch door vele als een klassieker werd beschouwd. In 1998 werd ze door de Britse koningin Elisabeth onderscheiden met een benoeming tot commandeur in de orde van het Britse rijk.

Dus het is overduidelijk dat deze dame enorm veel heeft betekent voor onze hele muziekgeschiedenis en ook onze eigen Hanny is een grote fan van die Britse superster en heeft in het verleden al vele nummers van haar aan haar repertoire toegevoegd, dus mocht ook dit pareltje zeker niet ontbreken in de nummerkeuze van onze eigen topper want talrijke fans van haar dragen haar Franstalige nummers diep in hun hart en regelmatig behoren ze ook tot de vele verzoeknummers die Hanny bij elk optreden wel in ontvangst mag nemen. Dit toch nogmaals even aanhalen om Hanny’s enorme veelzijdigheid als zangeres even extra in de schijnwerpers te plaatsen want weinige andere zangeressen kunnen zulk een uitgebreide nummerkeuze voorleggen. Elk genre muziek komt wel aan bod tijdens haar wervelende optredens en het doet me veel plezier dat meer en meer mensen nu de weg hebben gevonden naar haar optredens en haar agenda van heel dichtbij volgen.

En zo zijn we weer naadloos beland bij de wekelijkse blik op haar agenda en die vertelt ons dat ze zaterdag 10 november op de planken staat in zaal Valentino in Izegem samen met veel bevriende collega’s tijdens de voorstelling van het nieuwe full album van Chris Reilhof. Op 17 november is Hanny te gast in brasserie Daniëls in het Vlaams Brabantse Rillaar en daarna staan de fel gesmaakte Thierbraudagen in Torhout weer op het programma waar ze op 19 – 20 – 22 – 26 en 27 november telkens vanaf 15.00 weer de absolute publiekstrekker zal zijn.

Zo lieve vrienden voor vandaag zijn we weer uitgepraat maar ik maak nu reeds een volgende afspraak voor aanstaande vrijdag voor een nieuwe bijdrage, een dagje vroeger dan gepland vermits er ons zaterdag een lange autorit wacht naar Izegem voor alweer een schitterend optreden van onze ster, hopelijk zie ik daar vele van jullie nog eens terug. Lieve groetjes nog en heel graag tot dan!

Andre van Leemput

Deel:
Privacyverklaring en algemene voorwaarden | Copyright © 2019 Hanny-D
Dutch Dutch French French